Svarta bönor är rika på protein, kostfiber och mineraler och är goda i vegetariska biffar, soppor, grytor och patéer.

Ingredienser
Svarta bönor1 del
Vatten3 delar
Så gör du

Blötlägg bönorna i rikligt med vatten (en del bönor – tre delar vatten) i 8-24 timmar. Ju längre blötläggning desto kortare koktid. Skölj bönorna i kallt vatten och koka sedan upp dem i nytt vatten (en del bönor – tre delar vatten) under lock i 20 minuter. Fiska upp en böna och prova om den är mjuk. Är den fortfarande hård låter du den koka i 10 minuter till. Upprepa sedan detta tills bönorna är riktigt mjuka, de ska inte vara al dente.

Det kan ibland ta upp till ca 60 minuter att koka klart bönorna. Koktiden kan variera beroende på blötläggningstid, lagringstid och kokkärl.

1 dl bönor ger ca 3 dl kokta.

Ingredienser

 
Svarta bönor1 del
Vatten3 delar

Så gör du

Blötlägg bönorna i rikligt med vatten (en del bönor – tre delar vatten) i 8-24 timmar. Ju längre blötläggning desto kortare koktid. Skölj bönorna i kallt vatten och koka sedan upp dem i nytt vatten (en del bönor – tre delar vatten) under lock i 20 minuter. Fiska upp en böna och prova om den är mjuk. Är den fortfarande hård låter du den koka i 10 minuter till. Upprepa sedan detta tills bönorna är riktigt mjuka, de ska inte vara al dente.

Det kan ibland ta upp till ca 60 minuter att koka klart bönorna. Koktiden kan variera beroende på blötläggningstid, lagringstid och kokkärl.

1 dl bönor ger ca 3 dl kokta.

Utskriven 2022-07-03 från: http://www.saltakvarn.se/recept/svarta-bonor/

  1. tack för detta! jag inser att jag sönderkokt mina svarta beans tidigare…
    Ingen kommentar dock om salt. Ska det vara mycket salt i vattnet?

    Svara
    • Hej!
      Vi rekommenderar att man saltar mot slutet av koktiden. Hur mycket salt är en smaksak 🙂

      Svara
      • Hej Bölan
        Blötlägg bönorna i vatten minst 8 timmar, gärna längre. Häll bort blötläggningsvattnet och förvara bönorna i en groddburk, alternativt en trådsil. Skölj bönorna i kallt vatten morgon och kväll. Jag brukar förvara groddningen nära kökskranen så att man inte glömmer:) Efter några dagar har bönorna börjat gro. Förvara dem i kylskåpet när de ser klara ut. Groddade svarta bönor bör förvällas innan förtäring eftersom det annars kan bli lite hårdsmält för magen.
        Med vänlig hälsning/Eleonor

    • Hej!
      Om du blötlägger i rumstemperatur så minst 3 max 8 timmar. I kylskåp kan du ha dem blötlagda i upp till ett dygn.
      Ju längre blötläggning, ju tillgängligare blir mineralerna som finns i bönorna och kan lättare tas upp av kroppen.

      Svara
  2. Hitta några gamla svartbönor i skafferiet säker 3 år gammal, Har blötlagt i kallt vatten 24 timmar . Men nu är koktiden uppe i hela 35 minuter och fortfarande hårda.

    Svara

Skriv en kommentar om Svarta bönor

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig