Vill du imponera på en dejt eller få lite extra uppmärksamhet på jobbet? Här är brödet som gör jobbet. Men det imponerar inte bara med sitt utseende utan även med sin smak. Är du sugen på en utamning till helgen så har du det här.

För att baka brödet behöver du en surdeg/surdegsstart.

Ingredienser
Dag 1. Fördeg
vatten4 dl
dinkelsikt400 g
jäst5 g
Dag 2.
fördeg800 g
surdeg / surdegsstart2 tsk
dinkelsikt400 g
salt15 g
honung2 tsk
Vatten, 40 grader (mängd beror på mjölkvalité) ca 1 dl
medicinskt kol i pulverformca 20-30 g
Så gör du

Dag 1.

Fördegen.

Blanda alla ingredienser väl och låt jäsa i kylen i minst 12 timmar.

 

Dag 2.

Blanda alla ingredienser till en medelfast deg. Degen ska vara elastisk och lite glansig.

Låt degen vila 2 timmar i en oljad låda eller en skål som är dubbelt så stor som degen. Dra i degen och vik den vänstra delen över till höger och den högra delen till vänster. Sök på treslag om du känner dig osäker. Vänd sedan degen upp och ner med skarven neråt. Upprepa igen efter 30 min. Degen  ska kännas fluffig efter en timme.

Dela därefter degen i 2 delar. Forma dem runda och lägg i två mjölade korgar med skarven uppåt. Låt dem jäsa över natten i kylen eller baka efter 2 timmars jäsning i rumstemperatur.

Sätt ugnen på 250 C, 45 minuter innan du sätter in brödet. Använd gärna en baksten i ugnen och ställ en gjutjärnspanna på botten.

Lägg bröden på en spade upp och ner och gör sedan snitt i bröden enligt bilden.

Sätt in bröden i ugnen och häll 1 dl vatten i gjutjärnspannan. Var försiktig.

Sänk värmen till ca 200 C efter 5 minuter och grädda i ytterligare 35 – 40 min. Sänk värmen ytterligare under gräddningen om det behövs. Brödet är klart när det känns ihåligt om du knackar på botten.

Ingredienser

 
Dag 1. Fördeg
vatten4 dl
dinkelsikt400 g
jäst5 g
Dag 2.
fördeg800 g
surdeg / surdegsstart2 tsk
dinkelsikt400 g
salt15 g
honung2 tsk
Vatten, 40 grader (mängd beror på mjölkvalité) ca 1 dl
medicinskt kol i pulverformca 20-30 g

Så gör du

Dag 1.

Fördegen.

Blanda alla ingredienser väl och låt jäsa i kylen i minst 12 timmar.

 

Dag 2.

Blanda alla ingredienser till en medelfast deg. Degen ska vara elastisk och lite glansig.

Låt degen vila 2 timmar i en oljad låda eller en skål som är dubbelt så stor som degen. Dra i degen och vik den vänstra delen över till höger och den högra delen till vänster. Sök på treslag om du känner dig osäker. Vänd sedan degen upp och ner med skarven neråt. Upprepa igen efter 30 min. Degen  ska kännas fluffig efter en timme.

Dela därefter degen i 2 delar. Forma dem runda och lägg i två mjölade korgar med skarven uppåt. Låt dem jäsa över natten i kylen eller baka efter 2 timmars jäsning i rumstemperatur.

Sätt ugnen på 250 C, 45 minuter innan du sätter in brödet. Använd gärna en baksten i ugnen och ställ en gjutjärnspanna på botten.

Lägg bröden på en spade upp och ner och gör sedan snitt i bröden enligt bilden.

Sätt in bröden i ugnen och häll 1 dl vatten i gjutjärnspannan. Var försiktig.

Sänk värmen till ca 200 C efter 5 minuter och grädda i ytterligare 35 – 40 min. Sänk värmen ytterligare under gräddningen om det behövs. Brödet är klart när det känns ihåligt om du knackar på botten.

Utskriven 2021-05-13 från: http://www.saltakvarn.se/recept/svartbrod/

Skriv en kommentar om Svartbröd

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig