4 portioner
En skön vegetariskt rätt med mycket smak. Blomkålen bakas hel i ugn, det röda riset toppas med cashewnötter och persilja. Till detta en svalkande raita.
- Ingredienser
Rött ris 3 dl Grönsaksbuljong 1/2 tärning Salt 1/2 tsk . Blomkålshuvud 1 st (ca 600 g) Smör 25 g Naturell yoghurt (3 %) 1/2 dl Tandoori kryddmix 1,5 msk . Gurka, urkärnad 1/2 st Tomat, urkärnad 1/2 st Naturell yoghurt (3%) 2 dl Torkad mynta 2 tsk Garam masala 1/2 tsk Torkad koriander 1/2 tsk Spiskummin 1/2 tsk Salt 1/2 tsk Cashewnötter 1 dl Persilja 1/2 kruka - Så gör du
Häll upp 3 dl ris och 7 dl vatten i en kastrull. Smula ner buljong och koka på svag värme under lock i 45 minuter. Späd med mer vatten om det behövs. Salta mot slutet av koktiden.
Sätt ugnen på 200 grader. Ansa och skölj blomkålen. Skär av lite av stammen så den står stabilt i en ugnsform med kanter. Massera in smör över hela huvudet. Rör ihop yoghurt och tandoorikryddmix. Täck hela huvudet med yoghurtmixen. Grädda mitt i ugnen i 10 minuter. Sänk sedan till 150 grader och grädda ytterligare 50 minuter.
Rör ihop raita genom att hacka urkärnad gurka och tomat fint. Blanda med yoghurt, alla kryddor och smaka av med salt. Låt dra svalt till servering.
Hacka nötter och persilja grovt, blanda ner i riset och servera till det helstekta blomkålshuvudet och raita.
Ingredienser | |
Rött ris | 3 dl |
Grönsaksbuljong | 1/2 tärning |
Salt | 1/2 tsk |
. | |
Blomkålshuvud | 1 st (ca 600 g) |
Smör | 25 g |
Naturell yoghurt (3 %) | 1/2 dl |
Tandoori kryddmix | 1,5 msk |
. | |
Gurka, urkärnad | 1/2 st |
Tomat, urkärnad | 1/2 st |
Naturell yoghurt (3%) | 2 dl |
Torkad mynta | 2 tsk |
Garam masala | 1/2 tsk |
Torkad koriander | 1/2 tsk |
Spiskummin | 1/2 tsk |
Salt | 1/2 tsk |
Cashewnötter | 1 dl |
Persilja | 1/2 kruka |
Så gör du
Häll upp 3 dl ris och 7 dl vatten i en kastrull. Smula ner buljong och koka på svag värme under lock i 45 minuter. Späd med mer vatten om det behövs. Salta mot slutet av koktiden.
Sätt ugnen på 200 grader. Ansa och skölj blomkålen. Skär av lite av stammen så den står stabilt i en ugnsform med kanter. Massera in smör över hela huvudet. Rör ihop yoghurt och tandoorikryddmix. Täck hela huvudet med yoghurtmixen. Grädda mitt i ugnen i 10 minuter. Sänk sedan till 150 grader och grädda ytterligare 50 minuter.
Rör ihop raita genom att hacka urkärnad gurka och tomat fint. Blanda med yoghurt, alla kryddor och smaka av med salt. Låt dra svalt till servering.
Hacka nötter och persilja grovt, blanda ner i riset och servera till det helstekta blomkålshuvudet och raita.