4 portioner

En skön vegetariskt rätt med mycket smak. Blomkålen bakas hel i ugn, det röda riset toppas med cashewnötter och persilja. Till detta en svalkande raita.

Ingredienser
Rött ris3 dl
Grönsaksbuljong1/2 tärning
Salt1/2 tsk
.
Blomkålshuvud1 st (ca 600 g)
Smör25 g
Naturell yoghurt (3 %)1/2 dl
Tandoori kryddmix1,5 msk
.
Gurka, urkärnad1/2 st
Tomat, urkärnad 1/2 st
Naturell yoghurt (3%)2 dl
Torkad mynta2 tsk
Garam masala1/2 tsk
Torkad koriander1/2 tsk
Spiskummin1/2 tsk
Salt1/2 tsk
Cashewnötter1 dl
Persilja1/2 kruka
Så gör du

Häll upp 3 dl ris och 7 dl vatten i en kastrull. Smula ner buljong och koka på svag värme under lock i 45 minuter. Späd med mer vatten om det behövs. Salta mot slutet av koktiden.

Sätt ugnen på 200 grader. Ansa och skölj blomkålen. Skär av lite av stammen så den står stabilt i en ugnsform med kanter. Massera in smör över hela huvudet. Rör ihop yoghurt och tandoorikryddmix. Täck hela huvudet med yoghurtmixen. Grädda mitt i ugnen i 10 minuter. Sänk sedan till 150 grader och grädda ytterligare 50 minuter.

Rör ihop raita genom att hacka urkärnad gurka och tomat fint. Blanda med yoghurt, alla kryddor och smaka av med salt. Låt dra svalt till servering.

Hacka nötter och persilja grovt, blanda ner i riset och servera till det helstekta blomkålshuvudet och raita.

Ingredienser

 
Rött ris3 dl
Grönsaksbuljong1/2 tärning
Salt1/2 tsk
.
Blomkålshuvud1 st (ca 600 g)
Smör25 g
Naturell yoghurt (3 %)1/2 dl
Tandoori kryddmix1,5 msk
.
Gurka, urkärnad1/2 st
Tomat, urkärnad 1/2 st
Naturell yoghurt (3%)2 dl
Torkad mynta2 tsk
Garam masala1/2 tsk
Torkad koriander1/2 tsk
Spiskummin1/2 tsk
Salt1/2 tsk
Cashewnötter1 dl
Persilja1/2 kruka

Så gör du

Häll upp 3 dl ris och 7 dl vatten i en kastrull. Smula ner buljong och koka på svag värme under lock i 45 minuter. Späd med mer vatten om det behövs. Salta mot slutet av koktiden.

Sätt ugnen på 200 grader. Ansa och skölj blomkålen. Skär av lite av stammen så den står stabilt i en ugnsform med kanter. Massera in smör över hela huvudet. Rör ihop yoghurt och tandoorikryddmix. Täck hela huvudet med yoghurtmixen. Grädda mitt i ugnen i 10 minuter. Sänk sedan till 150 grader och grädda ytterligare 50 minuter.

Rör ihop raita genom att hacka urkärnad gurka och tomat fint. Blanda med yoghurt, alla kryddor och smaka av med salt. Låt dra svalt till servering.

Hacka nötter och persilja grovt, blanda ner i riset och servera till det helstekta blomkålshuvudet och raita.

Utskriven 2019-11-12 från: http://www.saltakvarn.se/recept/tandoorikryddat-blomkalshuvud-med-rott-ris/

Skriv en kommentar om Tandoorikryddat blomkålshuvud med rött ris

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig