4 portioner

Bowl är ett trevligt sätt att servera maten på. En fin skål med allt i ett! Här en välkryddad variant på tex-mex-tema med en het böngryta, färska grönsaker, picklad rödlök, avokado och tortillachips. Den som vill har även tjock yoghurt eller gräddfil till.

Böngrytan görs på torra bönor som först blötläggs över natten och sedan kokas mjuka. Har du mer bråttom kan du välja bönor på burk, då tar du tre av Saltå Kvarns burkar som du häller av och sköljer noga. Om du får bönröra över går den fint att frysa in.

 

 

Ingredienser
BÖNGRYTA:
Svarta bönor, torra1 dl
Adzukibönor, torra1 dl
Vita bönor, torra1 dl
Gul lök1 st
Olivolja Classico2 msk
Vitlök, finriven2 klyftor
Spiskummin1 tsk
Krossade tomater1 burk
Chipotlepasta1 msk
Vatten1,5 dl
.
PICKLAD RÖDLÖK:
Rödlök1 st
Vatten1 dl
Balsamico bianco0,5 dl
Salt0,5 tsk
.
TILLBEHÖR:
Romansallad, hackad2 huvuden
Majs1,5 dl
Avokado, hackad1 st
Körsbärstomater, delade200 g
Tortillachips
Färsk koriander1 kruka
Lime1 st
Så gör du
Blötlägg bönorna enligt anvisning och koka dem ordentligt mjuka.
Förbered den picklade rödlöken genom att skära löken i skivor och koka upp dem med 1 dl vatten, balsamico och salt. Ta bort från värmen och låt stå i några timmar.
Fräs den gula löken i olivolja tills den blir mjuk. Tillsätt vitlöken och spiskummin och fräs i ytterligare 30 sekunder. Blanda i krossade tomater och chipotlepastan och låt allt småkoka i 10 minuter. Häll i bönorna och 1,5 dl vatten och låt grytan koka i 10 minuter till. Smaka av med salt. Grytan blir lite tjockare i konsistensen om den får vila en stund efter tillagningen.
Ta fram fyra skålar. Fördela romansalladen i botten på skålarna och fyll på med bönröra, majs, avokado, tomater, picklad lök och tortillachips i fina högar. Toppa med färsk koriander och lägg en limelklyfta i varje skål.

Ingredienser

 
BÖNGRYTA:
Svarta bönor, torra1 dl
Adzukibönor, torra1 dl
Vita bönor, torra1 dl
Gul lök1 st
Olivolja Classico2 msk
Vitlök, finriven2 klyftor
Spiskummin1 tsk
Krossade tomater1 burk
Chipotlepasta1 msk
Vatten1,5 dl
.
PICKLAD RÖDLÖK:
Rödlök1 st
Vatten1 dl
Balsamico bianco0,5 dl
Salt0,5 tsk
.
TILLBEHÖR:
Romansallad, hackad2 huvuden
Majs1,5 dl
Avokado, hackad1 st
Körsbärstomater, delade200 g
Tortillachips
Färsk koriander1 kruka
Lime1 st

Så gör du

Blötlägg bönorna enligt anvisning och koka dem ordentligt mjuka.
Förbered den picklade rödlöken genom att skära löken i skivor och koka upp dem med 1 dl vatten, balsamico och salt. Ta bort från värmen och låt stå i några timmar.
Fräs den gula löken i olivolja tills den blir mjuk. Tillsätt vitlöken och spiskummin och fräs i ytterligare 30 sekunder. Blanda i krossade tomater och chipotlepastan och låt allt småkoka i 10 minuter. Häll i bönorna och 1,5 dl vatten och låt grytan koka i 10 minuter till. Smaka av med salt. Grytan blir lite tjockare i konsistensen om den får vila en stund efter tillagningen.
Ta fram fyra skålar. Fördela romansalladen i botten på skålarna och fyll på med bönröra, majs, avokado, tomater, picklad lök och tortillachips i fina högar. Toppa med färsk koriander och lägg en limelklyfta i varje skål.

Utskriven 2019-05-26 från: http://www.saltakvarn.se/recept/tex-mex-bowl/

Skriv en kommentar om Tex-mex-bowl

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig