4 portioner
Bowl är ett trevligt sätt att servera maten på. En fin skål med allt i ett! Här en välkryddad variant på tex-mex-tema med en het böngryta, färska grönsaker, picklad rödlök, avokado och tortillachips. Den som vill har även tjock yoghurt eller gräddfil till.
Böngrytan görs på torra bönor som först blötläggs över natten och sedan kokas mjuka. Har du mer bråttom kan du välja bönor på burk, då tar du tre av Saltå Kvarns burkar som du häller av och sköljer noga. Om du får bönröra över går den fint att frysa in.
- Ingredienser
BÖNGRYTA: Svarta bönor, torra 1 dl Adzukibönor, torra 1 dl Vita bönor, torra 1 dl Gul lök 1 st Olivolja Classico 2 msk Vitlök, finriven 2 klyftor Spiskummin 1 tsk Krossade tomater 1 burk Chipotlepasta 1 msk Vatten 1,5 dl . PICKLAD RÖDLÖK: Rödlök 1 st Vatten 1 dl Balsamico bianco 0,5 dl Salt 0,5 tsk . TILLBEHÖR: Romansallad, hackad 2 huvuden Majs 1,5 dl Avokado, hackad 1 st Körsbärstomater, delade 200 g Tortillachips Färsk koriander 1 kruka Lime 1 st - Så gör du
- Blötlägg bönorna enligt anvisning och koka dem ordentligt mjuka.Förbered den picklade rödlöken genom att skära löken i skivor och koka upp dem med 1 dl vatten, balsamico och salt. Ta bort från värmen och låt stå i några timmar.Fräs den gula löken i olivolja tills den blir mjuk. Tillsätt vitlöken och spiskummin och fräs i ytterligare 30 sekunder. Blanda i krossade tomater och chipotlepastan och låt allt småkoka i 10 minuter. Häll i bönorna och 1,5 dl vatten och låt grytan koka i 10 minuter till. Smaka av med salt. Grytan blir lite tjockare i konsistensen om den får vila en stund efter tillagningen.Ta fram fyra skålar. Fördela romansalladen i botten på skålarna och fyll på med bönröra, majs, avokado, tomater, picklad lök och tortillachips i fina högar. Toppa med färsk koriander och lägg en limelklyfta i varje skål.
Ingredienser | |
BÖNGRYTA: | |
Svarta bönor, torra | 1 dl |
Adzukibönor, torra | 1 dl |
Vita bönor, torra | 1 dl |
Gul lök | 1 st |
Olivolja Classico | 2 msk |
Vitlök, finriven | 2 klyftor |
Spiskummin | 1 tsk |
Krossade tomater | 1 burk |
Chipotlepasta | 1 msk |
Vatten | 1,5 dl |
. | |
PICKLAD RÖDLÖK: | |
Rödlök | 1 st |
Vatten | 1 dl |
Balsamico bianco | 0,5 dl |
Salt | 0,5 tsk |
. | |
TILLBEHÖR: | |
Romansallad, hackad | 2 huvuden |
Majs | 1,5 dl |
Avokado, hackad | 1 st |
Körsbärstomater, delade | 200 g |
Tortillachips | |
Färsk koriander | 1 kruka |
Lime | 1 st |
Så gör du
Blötlägg bönorna enligt anvisning och koka dem ordentligt mjuka.
Förbered den picklade rödlöken genom att skära löken i skivor och koka upp dem med 1 dl vatten, balsamico och salt. Ta bort från värmen och låt stå i några timmar.
Fräs den gula löken i olivolja tills den blir mjuk. Tillsätt vitlöken och spiskummin och fräs i ytterligare 30 sekunder. Blanda i krossade tomater och chipotlepastan och låt allt småkoka i 10 minuter. Häll i bönorna och 1,5 dl vatten och låt grytan koka i 10 minuter till. Smaka av med salt. Grytan blir lite tjockare i konsistensen om den får vila en stund efter tillagningen.
Ta fram fyra skålar. Fördela romansalladen i botten på skålarna och fyll på med bönröra, majs, avokado, tomater, picklad lök och tortillachips i fina högar. Toppa med färsk koriander och lägg en limelklyfta i varje skål.
Utskriven 2022-07-02 från: http://www.saltakvarn.se/recept/tex-mex-bowl/