4 portioner

I Thailand görs den här rätten ofta med köttfärs eller kyckling. Det här är en vegetarisk tolkning med röda linser. Testa att servera tillsammans med grillad fisk – perfekt sommarmat!

Ingredienser
Vitlök2 klyftor
Ingefära, färsk1 tumstor bit
Röd chili1 st
Lime, skal + saft1 st
Rapsolja1 msk
Fisksås2 msk
Soja1/2 msk
Rårörsocker1/2 msk
Röda linser2 dl
Morot2 st
Salladslök1/2 knippe
Böngroddar1 ask
Ärtskott1 ask
Koriander, färsk2 krukor
Cashewnötter, rostade100 g
Så gör du

Finriv vitlöken och ingefäran och finhacka chilin. Riv det yttersta skalen av limen. Blanda vitlök, ingefära, chili, limeskal och limesaft i en stor skål tillsammans med rapsolja, fisksås, soja och rårörsocker. Smaka av och justera eventuellt balansen mellan salt, syrligt och sött.

Koka linserna enligt anvisningen på förpackningen men korta ner koktiden till ca 5 minuter om du vill att linserna ska förbli hela. Häll av kokvattnet och lägg linserna i skålen med dressingen och blanda om.

Skala morötterna och hyvla långa strimlor med hjälp av en potatisskalare. Strimla salladslöken. Lägg morötter, salladslök,  böngroddar och ärtskott i salladen, blanda om ordentligt. Skär koriandern grovt och vänd ner i salladen precis innan servering. Strö över cashewnötterna.

Ingredienser

 
Vitlök2 klyftor
Ingefära, färsk1 tumstor bit
Röd chili1 st
Lime, skal + saft1 st
Rapsolja1 msk
Fisksås2 msk
Soja1/2 msk
Rårörsocker1/2 msk
Röda linser2 dl
Morot2 st
Salladslök1/2 knippe
Böngroddar1 ask
Ärtskott1 ask
Koriander, färsk2 krukor
Cashewnötter, rostade100 g

Så gör du

Finriv vitlöken och ingefäran och finhacka chilin. Riv det yttersta skalen av limen. Blanda vitlök, ingefära, chili, limeskal och limesaft i en stor skål tillsammans med rapsolja, fisksås, soja och rårörsocker. Smaka av och justera eventuellt balansen mellan salt, syrligt och sött.

Koka linserna enligt anvisningen på förpackningen men korta ner koktiden till ca 5 minuter om du vill att linserna ska förbli hela. Häll av kokvattnet och lägg linserna i skålen med dressingen och blanda om.

Skala morötterna och hyvla långa strimlor med hjälp av en potatisskalare. Strimla salladslöken. Lägg morötter, salladslök,  böngroddar och ärtskott i salladen, blanda om ordentligt. Skär koriandern grovt och vänd ner i salladen precis innan servering. Strö över cashewnötterna.

Utskriven 2019-05-19 från: http://www.saltakvarn.se/recept/thailandsk-lins-och-koriandersallad-med-cashewnotter/

  1. Supergott recept har verkligen blivit en favorit. Testat med glasnudlar, men också lagt till svarta linser blir väldigt fint tillsammans med de röda.

    Svara
  2. Jag tillsatte oxå glasnudlar för att få det lite stabbigare! Ser roligt ut men riktigt riktigt gott! Har aldrig tänkt på att röda linser kan funka i sallad förut om man bara kokar dem kort:)

    Svara
  3. Är detta recept Gluten/laktos/stärkelse o sockerfritt??????
    Önskar att ni skriver detta eftersom vi är så många nu som försöker undvika ovanstående ämnenpga Sköldkörtelproblem bl.a Medvetenheten höjs så sakterligen!!!!

    Svara
    • Hej Turid! Nu ska vi se… Rätten är glutenfri och laktosfri. Den innehåller inte så mycket stärkelse, kanske finns det dock lite i de röda linserna. Sockerfri är den inte eftersom den innehåller 1/2 msk rårörsocker men det kanske du kan byta ut mot lite honung?

      Svara

Skriv en kommentar om Thailändsk lins- och koriandersallad med cashewnötter

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig