4 portioner

Det här är ett väldigt trevligt sätt att tillaga hel dinkel. Här är det smaksatt med vitt vin, timjan och tomat men man kan välja att krydda helt efter tycke och smak. Den ugnsbakade dinkeln är god att servera som en vegetarisk ensamrätt tillsammans med en bit ost. För att få en krämigare konsistens på dinkeln kan man blanda ner en vällagrad riven ost precis innan servering, då blir det nästan som en risotto.

Ingredienser
Dinkel, hel3 dl
Körsbärstomater250 g
Röd lök3 st
Vitlök5 klyftor
Timjan½ kruka
Lagerblad2 st
Höns- eller grönsaksbuljong5 dl
Vitt vin2 dl
Olivolja Riserva1 dl
Salt och peppar
Så gör du

Skölj dinkeln i kallt vatten och blötlägg den sedan i nytt, kallt vatten i ca 8 timmar. Häll den sedan genom en sil och skölj under rinnande vatten. Om dinkeln inte ska tillagas direkt efter blötläggningen går det bra att förvara den avrunnen i kylskåpet tills det är dags.

Dela körsbärstomaterna på hälften. Skala löken och skär den i klyftor. Skala vitköken och dela den. Repa bladen från timjankvistarna.

Lägg dinkeln i en ugnsfast form tillsammans med tomater, lök, vitlök, timjan och lagerblad. Koka upp buljongen och häll den sedan i formen tillsammans med vin och olivolja. Blanda runt försiktigt.

Täck formen med bakplåtspapper och baka sedan i ugnen på 175 grader i ca 1 timme eller tills dinkeln är mjuk. Ta av bakplåtspappret mot slutet av tillagningen för att koka bort överflödig vätska. Ta ut formen ur ugnen, salta och peppra och rör runt försiktigt.

Ingredienser

 
Dinkel, hel3 dl
Körsbärstomater250 g
Röd lök3 st
Vitlök5 klyftor
Timjan½ kruka
Lagerblad2 st
Höns- eller grönsaksbuljong5 dl
Vitt vin2 dl
Olivolja Riserva1 dl
Salt och peppar

Så gör du

Skölj dinkeln i kallt vatten och blötlägg den sedan i nytt, kallt vatten i ca 8 timmar. Häll den sedan genom en sil och skölj under rinnande vatten. Om dinkeln inte ska tillagas direkt efter blötläggningen går det bra att förvara den avrunnen i kylskåpet tills det är dags.

Dela körsbärstomaterna på hälften. Skala löken och skär den i klyftor. Skala vitköken och dela den. Repa bladen från timjankvistarna.

Lägg dinkeln i en ugnsfast form tillsammans med tomater, lök, vitlök, timjan och lagerblad. Koka upp buljongen och häll den sedan i formen tillsammans med vin och olivolja. Blanda runt försiktigt.

Täck formen med bakplåtspapper och baka sedan i ugnen på 175 grader i ca 1 timme eller tills dinkeln är mjuk. Ta av bakplåtspappret mot slutet av tillagningen för att koka bort överflödig vätska. Ta ut formen ur ugnen, salta och peppra och rör runt försiktigt.

Utskriven 2019-11-12 från: http://www.saltakvarn.se/recept/ugnsbakad-dinkel-med-vitt-vin-tomat-och-timjan/

  1. Ska det vara så mycket buljong? Har typ all vätska kvar efter 1 h i ugnen. Kan bero på liten form, mindre avdunstningsyta, men inte ens lite vätska har ångat bort.

    Svara
    • Hej Jolin! Men har din dinkel blivit mjuk? I så fall är det bara att låta vätskan ånga bort i ugnen genom att ta bort bakplåtspappret. Om det ändå är vätska kvar går det bra att hälla av den innan servering. Jag kan tänka mig att den är god som soppa.

      Svara

Skriv en kommentar om Ugnsbakad dinkel med vitt vin, tomat och timjan

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig