Underbara Clara bjuder oss här på sitt oemotståndliga morotsbröd. Hon rekommenderar att man gör dubbel sats, för de är försvinnande goda!
- Ingredienser
Mjölk 5 dl Jäst 50 g Rapsolja 0,5 dl Morötter, finrivna 2-3 st Honung 2 stora matskedar Salt 1 tsk Grahamsmjöl 1 dl Havregryn 1 dl Vetemjöl 8-10 dl - Så gör du
Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader och blanda med jästen. Tillsätt därefter olja, morötter, honung och salt. Tillsätt sedan grahamsmjöl och havregryn och så mycket vetemjöl som degen ”klarar av”, spara dock lite till utbakningen. Arbeta ihop med kraftiga tag. Ställ på jäsning i ca 30 minuter.
Baka ut degen och lägg i en långpanna med papper. Platta ut och skär försiktigt i rutor och nagga sedan med en gaffel. Lår jäsa i ytterligare 30 minuter och grädda därefter i ugnen i ca 15 min på 220 grader. Om du vill kan du pensla brödet med lite saltvatten de sista minuterna så får du en god och krispig skorpa.
Låt det gräddade brödet kallna under bakduk och skär sedan i bitar. Servera med smör, en god ost och gärna lite apelsinmarmelad. Släng resten av bröden i frysen och ta bara fram det antal du tänker äta. Då håller de sig saftiga längre. Bon apetit!
/Clara
Ingredienser | |
Mjölk | 5 dl |
Jäst | 50 g |
Rapsolja | 0,5 dl |
Morötter, finrivna | 2-3 st |
Honung | 2 stora matskedar |
Salt | 1 tsk |
Grahamsmjöl | 1 dl |
Havregryn | 1 dl |
Vetemjöl | 8-10 dl |
Så gör du
Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader och blanda med jästen. Tillsätt därefter olja, morötter, honung och salt. Tillsätt sedan grahamsmjöl och havregryn och så mycket vetemjöl som degen ”klarar av”, spara dock lite till utbakningen. Arbeta ihop med kraftiga tag. Ställ på jäsning i ca 30 minuter.
Baka ut degen och lägg i en långpanna med papper. Platta ut och skär försiktigt i rutor och nagga sedan med en gaffel. Lår jäsa i ytterligare 30 minuter och grädda därefter i ugnen i ca 15 min på 220 grader. Om du vill kan du pensla brödet med lite saltvatten de sista minuterna så får du en god och krispig skorpa.
Låt det gräddade brödet kallna under bakduk och skär sedan i bitar. Servera med smör, en god ost och gärna lite apelsinmarmelad. Släng resten av bröden i frysen och ta bara fram det antal du tänker äta. Då håller de sig saftiga längre. Bon apetit!
/Clara
Jag ska testa att baka brödet!
Nu måste jag omvandla dl till gram!
När jag bakar mitt bröd så väger jag allt även flytande då har man full kontroll på hela baket.
Om man tittar på Arlas förpackningar Mjölk 1000g (Liter är borttaget)
Ska degen verkligen vara så här lös? Den rinner ju!
Hej Karin! Tanken är att du ska fylla på med vetemjöl tills degen blir lagom fast. Den ska inte vara rinnande.
har bakat detta sen förra året.. vårt favoritbröd och de blir minst 1 gång i veckan jag gör en omgång 🙂
Roligt att höra Maja! 🙂
Jättegott bröd, enkelt att baka, är mitt ena barnbarns favoritbröd!
Vad kul Kristina. Heja Clara! 🙂
Går det att baka det här glutenfritt?… Vad väljer jag för mjöl i så fall. 🙂
Hej Camilla! Tyvärr är det inte så enkelt att bara byta ut mjölet när man ska baka glutenfritt. Hela sammansättningen blir annorlunda när glutenproteinet försvinner. Därför råder jag dig att söka efter ett glutenfritt recept direkt istället.
Supergott bröd.
Vad roligt att du tyckte det Ankie!