Här har Underbara Clara tagit fram ett recept på den klassiska solbullen. Vaniljkrämsfyllda släta vetebullar med socker på toppen. Det tackar man inte nej till.

Ingredienser
Mjölk3 dl
Jäst50 g
Strösocker2 dl
Smör, mjukt150 g
Ägg1 st
Ölandsvetemjölca 11 dl
.
Vaniljkräm
Äggulor2 st
Strösocker2/3 dl
Vaniljpulver1 tsk
Majsstärkelse2 msk
Mjölk2 dl
Smör1 msk
Sirap
Så gör du

Värm mjölken fingervarm. Blanda sedan ut 1 med jäst i en bunke.
Rör ner socker, smör och ägg i bunken. Tillsätt sedan mjölet lite i taget och arbeta i 7 -10 minuter till en smidig deg.

Låt jäsa under kökshandduk till dubbel storlek i ca 60 minuter.
Under tiden det jäser gör du vaniljsåsen till bullarna. Blanda äggula, socker, vaniljsocker och majsstärkelse i en bunke.

Koka upp mjölken och häll den under omrörning över äggblandningwn.
Häll sedan tillbaka allting i kastrullen. Värm på medelvärme tills krämen tjocknar.

Dra av från plattan och tillsätt smöret. Rör ut det så att det smälter. Häll sedan över krämen i en bunke, täck med plastfolie och ställ i kylen för att svalna.

När degen jäst – ta upp den på bakbordet och dela i 16 delar. Forma till små släta bullar och låt jäsa på en plåt med bakplåtspapper till dubbel storlek eller i ca 50 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader.

Fyll vaniljkräm i en spritspåse med rund tyll. Stick ner den i bullen och spritsa ut vaniljkrämen.

Låt bullarna gräddas gyllenbruna och sedan svalna nästan helt.
Pensla dem med lite sirap blandat med vatten och doppa dem sedan i strösocker.

Ingredienser

 
Mjölk3 dl
Jäst50 g
Strösocker2 dl
Smör, mjukt150 g
Ägg1 st
Ölandsvetemjölca 11 dl
.
Vaniljkräm
Äggulor2 st
Strösocker2/3 dl
Vaniljpulver1 tsk
Majsstärkelse2 msk
Mjölk2 dl
Smör1 msk
Sirap

Så gör du

Värm mjölken fingervarm. Blanda sedan ut 1 med jäst i en bunke.
Rör ner socker, smör och ägg i bunken. Tillsätt sedan mjölet lite i taget och arbeta i 7 -10 minuter till en smidig deg.

Låt jäsa under kökshandduk till dubbel storlek i ca 60 minuter.
Under tiden det jäser gör du vaniljsåsen till bullarna. Blanda äggula, socker, vaniljsocker och majsstärkelse i en bunke.

Koka upp mjölken och häll den under omrörning över äggblandningwn.
Häll sedan tillbaka allting i kastrullen. Värm på medelvärme tills krämen tjocknar.

Dra av från plattan och tillsätt smöret. Rör ut det så att det smälter. Häll sedan över krämen i en bunke, täck med plastfolie och ställ i kylen för att svalna.

När degen jäst – ta upp den på bakbordet och dela i 16 delar. Forma till små släta bullar och låt jäsa på en plåt med bakplåtspapper till dubbel storlek eller i ca 50 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader.

Fyll vaniljkräm i en spritspåse med rund tyll. Stick ner den i bullen och spritsa ut vaniljkrämen.

Låt bullarna gräddas gyllenbruna och sedan svalna nästan helt.
Pensla dem med lite sirap blandat med vatten och doppa dem sedan i strösocker.

Utskriven 2022-05-18 från: http://www.saltakvarn.se/recept/underbara-claras-solbullar/

Skriv en kommentar om Underbara Claras solbullar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig