10-12 bitar

En drömtårta för dig som älskar vit choklad! De små kakbollarna tillsammans med vit chokladganache och färskostfrostning ger kakan en varierande och spännande textur.

Tårtan kan göras på höjden i många lager som på bilden men går också bra att göra bara i ett lager.Tårtbotten och de runda småkakorna bakas på dinkelmjöl. Dessa varvas med en ganache på vit choklad och grädde samt färskostfrostning med citron. De runda kakbollarna kan bakas upp till en vecka i förväg.

Ingredienser
Tårtbotten:
Dinkelmjöl siktat5 dl
Salt0,5 tsk
Bakpulver1,5 tsk
Bikarbonat0,75 tsk
Rapsolja1,5 dl
Yoghurt2,5 dl
Mjölk0,5 dl
Rårörsocker1 dl
Vaniljsocker1,5 tsk
.
Kakbollar:
Smör, smält3 msk
Rapsolja3 msk
Rårörsocker0,5 dl
Vaniljsocker0,5 tsk
Vatten2 msk
Salt1 krm
Dinkelmjöl siktat3 dl
Bakpulver1 tsk
.
Vit choklad-ganache:
Vit choklad, hackad100 g
Grädde1 dl
.
Frosting:
Färskost, rumstempererad150 g
Smör, rumstempererat150 g
Rårörsocker0,5 dl
Vaniljsocker1 tsk
Citronzest 1 citron
.
Till montering:
Mjölk1 dl
Färska bär, t ex hallon och blåbär
Så gör du

Tårtbotten

Värm ugnen till 180 grader. Förbered en ungsform (35cm x 25cm) med bakplåtspapper. Blanda ihop dinkelmjöl, salt, bakpulver och bikarbonat i en skål. I en annan skål blandar du olja, yoghurt, mjölk, socker och vaniljsocker. Slå sen ihop de torra ingredienserna med yoghurtblandningen och rör ihop till en jämn smet. Fördela ut smeten i formen och grädda i 15-20 minuter. Prova med en sticka om kakan är klar innan du tar ut den. Låt svalna.

 

Kakbollar

Värm ugnen till 180 grader. Blanda smör, rapsolja, socker, vaniljsocker, vatten och salt i en bunke, tillsätt sedan dinkelmjöl och bakpulver och arbeta ihop snabbt. Forma små bollar med händerna och placera dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda 6-8 minuter tills de får en gyllene ton. (Dessa kan göras upp till en vecka innan och förvaras i en burk med tätslutande lock.)

 

Vit choklad-ganache

Smält choklad och grädde tillsammans försiktigt i mikro eller i en kastrull. Låt kallna.

 

Frosting

Vispa färskosten med smör, socker, vaniljsocker och citronzest med elvisp tills det blir fluffigt.

 

Montera tårtan

Använd en liten tallrik för att skära ut tre rundlar av tårtbotten. Du kan få ut två hela rundlar och till den tredje rundeln får du lägga ihop två halvor och lite småbitar från botten (den placeras i mitten av tårtan så det kommer inte att synas att den inte är hel.) Spara den rundeln som blir finast till toppen av tårtan.

Lägg en rundel på ett tårtfat. Pensla med en tredjedel av mjölken. Lägg på en tredjedel av ganachen och sprid ut den jämt. Lägg en tredjedel av de runda småkakorna och bären längs med kanten och toppa med en tredjedel av frostingen. Lägg på den minst lyckade tårtbottensrundeln och upprepa alltihop en gång till. Toppa med den sista rundeln och tryck till litegrann så att tårtan sätter sig. Upprepa sedan proceduren med mjölk, ganache, kakor, bär och frostig. Ställ tårtan i frysen i 2-3 timmar för att den riktigt ska sätta sig.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingredienser

 
Tårtbotten:
Dinkelmjöl siktat5 dl
Salt0,5 tsk
Bakpulver1,5 tsk
Bikarbonat0,75 tsk
Rapsolja1,5 dl
Yoghurt2,5 dl
Mjölk0,5 dl
Rårörsocker1 dl
Vaniljsocker1,5 tsk
.
Kakbollar:
Smör, smält3 msk
Rapsolja3 msk
Rårörsocker0,5 dl
Vaniljsocker0,5 tsk
Vatten2 msk
Salt1 krm
Dinkelmjöl siktat3 dl
Bakpulver1 tsk
.
Vit choklad-ganache:
Vit choklad, hackad100 g
Grädde1 dl
.
Frosting:
Färskost, rumstempererad150 g
Smör, rumstempererat150 g
Rårörsocker0,5 dl
Vaniljsocker1 tsk
Citronzest 1 citron
.
Till montering:
Mjölk1 dl
Färska bär, t ex hallon och blåbär

Så gör du

Tårtbotten

Värm ugnen till 180 grader. Förbered en ungsform (35cm x 25cm) med bakplåtspapper. Blanda ihop dinkelmjöl, salt, bakpulver och bikarbonat i en skål. I en annan skål blandar du olja, yoghurt, mjölk, socker och vaniljsocker. Slå sen ihop de torra ingredienserna med yoghurtblandningen och rör ihop till en jämn smet. Fördela ut smeten i formen och grädda i 15-20 minuter. Prova med en sticka om kakan är klar innan du tar ut den. Låt svalna.

 

Kakbollar

Värm ugnen till 180 grader. Blanda smör, rapsolja, socker, vaniljsocker, vatten och salt i en bunke, tillsätt sedan dinkelmjöl och bakpulver och arbeta ihop snabbt. Forma små bollar med händerna och placera dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda 6-8 minuter tills de får en gyllene ton. (Dessa kan göras upp till en vecka innan och förvaras i en burk med tätslutande lock.)

 

Vit choklad-ganache

Smält choklad och grädde tillsammans försiktigt i mikro eller i en kastrull. Låt kallna.

 

Frosting

Vispa färskosten med smör, socker, vaniljsocker och citronzest med elvisp tills det blir fluffigt.

 

Montera tårtan

Använd en liten tallrik för att skära ut tre rundlar av tårtbotten. Du kan få ut två hela rundlar och till den tredje rundeln får du lägga ihop två halvor och lite småbitar från botten (den placeras i mitten av tårtan så det kommer inte att synas att den inte är hel.) Spara den rundeln som blir finast till toppen av tårtan.

Lägg en rundel på ett tårtfat. Pensla med en tredjedel av mjölken. Lägg på en tredjedel av ganachen och sprid ut den jämt. Lägg en tredjedel av de runda småkakorna och bären längs med kanten och toppa med en tredjedel av frostingen. Lägg på den minst lyckade tårtbottensrundeln och upprepa alltihop en gång till. Toppa med den sista rundeln och tryck till litegrann så att tårtan sätter sig. Upprepa sedan proceduren med mjölk, ganache, kakor, bär och frostig. Ställ tårtan i frysen i 2-3 timmar för att den riktigt ska sätta sig.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Utskriven 2019-07-20 från: http://www.saltakvarn.se/recept/vit-chokladtarta-med-kakbitar-och-vanilj/

Skriv en kommentar om Vit chokladtårta med kakbitar och vanilj

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig