Italien

 

Familjen Cattani som driver Casa del Baslamico Modenese har bott i Modena under många generationer och de har haft stort inflytande över hur balsamvinägern har utvecklats i modern tid.


invecchiato_142xFamiljetraditionen att producera balsamvinäger sägs ha tagit sin början med Zefferino Volpogni, född 1840 men det var Guiseppes Cattanis mormors mor Genoveffa som lade grunden för företaget när hon i början av 1900-talet drev restaurangen ”La Cavalliera” i Monte Baranzone i närheten av Modena.

Hon var vida känd för sin goda mat och i hennes matkällare hittade man skinkor, salamis, soltorkade tomater och marinerade oliver från egen produktion. Hon saknade bara en sak – balsamvinäger av hög kvalitet. Så började Genoveffa tillverka sin egen balsamvinäger och rönte stor framgång.


BalsamicoSå småningom fick hennes dotter Lina, Guiseppes mamma, ärva det batteri av tunnor som hon använt för att framställa balsamvinäger. Tiden efter andra världskriget var svår och fattig för familjen, men ingen övervägde någonsin att sälja batteriet med dess dyrbara innehåll av balsamvinäger, istället fortsatte man att tillverka balsamvinäger för husbehov och för att kunna ge som gåvor till släkt och vänner.

Guiseppe försörjde sig som bagare och barberare innan han på 60-talet kunde öppna restaurangen ”Trattoria Guiseppe” i närheten av Piazza Garibaldi i Modena. Det sammanföll med att Guiseppe ärvde batteriet. 1973 tog intresset för balsamvinäger över och Guiseppe sålde sin trattoria för att istället starta Casa del Balsamico Modenese som år 1983 registrerades som den elfte producenten av balsamvinäger i Modena. Idag finns över 70 producenter av balsamvinäger registrerade i Modena. Guiseppe har också en passion för naturen och för att ta väl hand om den. Det var därför naturligt för honom att vilja producera en ekologisk Aceto Balsamico Tradizionale. 1992 köpte han en vingård i Savignano sul Panaro för att odla egna ekologiska druvor till sin produktion.


GuiseppeCasa del Balsamico är idag ett typiskt italienskt familjeföretag som leds av Guiseppes son Ciro, vars fru Emilia ansvarar för paketering och lager. Hans syster Tania ansvarar för administrationen och hennes man Roberto är försäljningschef.  Och Guiseppe? Han har fortfarande familjens bästa näsa när det gäller att kontrollera och styra mognadsprocessen för balsamvinägern och han var oändligt stolt när han år 2005 höll världens första flaska med ekologiskt certifierad Aceto Balsamico Tradizionale från den egna produktionen.

Här hittar du vår balsamvinäger!