Pasta

 

Saltå Kvarns pasta tillverkas av ett litet kooperativ i närheten av staden Parma. Precis som vi tycker de att kvalitet är det viktigaste. Därför tillverkas pastan på allra bästa sätt och man har också fått pris för bästa pasta!

Pastan är tillverkad av noggrant utvalt durumvete från kooperativets egna odlingar men man köper också in durumvete från andra ekologiska gårdar. Favoritsorten heter Kronos och innehåller mer protein och gluten. En lagom inblandning av Kronos gör pastan särskilt spänstig.


salta pasta

I traditionell pastatillverkning har man alltid använt formar av brons. Pastadegen pressas genom formarna för att få den fason man vill ha. Bronsformarna ger pastan en strävare yta som gör att pastan lättare tar till sig såser under tillagning och servering. I dagens moderna pastafabriker har man ersatt bronsen med teflon. Det går då fortare att pressa degen igenom teflonformarna men kvaliteten blir sämre. All Saltå Kvarns pasta tillverkas med bronsformar.

Torkningen är också viktig för kvaliteten. Vår pasta torkas långsamt och på svag värme vilket gör att den behåller smak, färg och kokfasthet. Maxtemperatur vid torkningen är 55 grader.

 


PastaI Saltå Kvarns pastasortiment hittar du både fullkornpasta och vit pasta. Alla är tillverkade av 100 % durumvete. Noggrant utvalda råvaror, den traditionella tillverkningen med bronsformar samt långa torktider i låg temperatur gör Saltå Kvarns pasta extra smakrik och spänstig!

Den vita pastan tillverkas av siktat durumvetemjöl. Fullkornspastan tillverkas av fullkornsmjöl av durumvete och har högre näringsvärde och innehåller mera fiber. Den är också nyckelhålsmärkt. Här hittar du våra pastasorter: Saltås pasta