Bolivia

Bolivia

Den quinoa som Saltå Kvarn säljer odlas i västra Bolivia, på den bolivianska delen av Altiplano. Uppe på högplatån på mellan 3.500 till 4.000 meter höjd är landskapet kargt och klimatet hårt.

Saltå Kvarn har tre olika sorters quinoa – svart, röd och vit. Alla är samma art, men olika varianter/sorter.


Quinoa

Quinoan odlas av ett kooperativ som består av 1.260 odlare. Tillsammans odlar de quinoa på en yta av 14.000 hektar. Förutom den uppodlade ytan har odlarna ytterligare 21.000 hektar som ligger i träda och 72.000 hektar som används för bete till de lamadjur som spelar en viktig roll i odlingen av quinoa. Lamadjurens spillning används som gödsel, dess kött äts och lamans ull används till textiltillverkning.

På grund av det karga och hårda klimatet är quinoa det enda som kan odlas på den största delen av kooperativets marker.På platser där mikroklimatet är lite mildare odlas även andra grödor som majs, potatis och spannmål. Men på det stora hela utgör quinoa och lamadjur dessa 1.260 familjers försörjning.


RödquinoaQuinoa är ett synnerligen gott litet frö som är fullt av nyttigheter. Det har ett högtnäringsvärde med mycket bra proteiner, nyttiga fettsyror, mineraler och vitaminer. Quinoa innehåller mest protein av alla fröer.

Quinoa är ett utmärkt alternativ till ris och lite spännande också. För oss är quinoa nytt men i Sydamerika har man ätit quinoa i tusentals år. Den är släkt med spenat och rödbeta och finns i många olika färger och storlekar.

I mars-april när fröna har utvecklats färdigt skördas quinoan för hand med en machete. Hela plantan skärs av vid basen och sedan läggsallt på tork på åkern. Växten staplas upp ungefär som vi gjorde med våra sädesslag förr i tiden. Saltå har 3 olika sorters quinoa, vit Quinoa, svart Quinoa och röd Quinoa.


BoliviaÅsa Lindeblad vår kvalitetschef har skrivit tre stycken blogginlägg från hennes senaste resa till Bolivia som du kan läsa här:

Quinoa del 1Quinoa del 2Quinoa del 3