Green cane

 

 

Socker plantaSaltå Kvarns rårörsocker kommer från Green Cane Project i Brasilien som är världens största ekologiska odlingsprojekt. Genom ett förändrat odlingssätt har man förbättrat förutsättningarna för vilda djur- och växtarter i området och den biologiska mångfalden har ökat. Sockret som tillverkas här hör till den finaste kvaliteten i världen.


 

Leontino Balbo JrLeontino Balbo lyckades som nyutexaminerad agronom och med en orubblig tro på naturens kraft, övertala sin pappa och sina farbröder att få genomföra en ekologisk experimentodling på en del av familjeföretagets mark. Många tvivlade på Leontino Balbo, men det skulle visa sig att han hade rätt.

Idag är Leontino vice president för the Balbo group, som är Brasiliens största ekologiska sockerrörsodlare.


 

RårörsockerRårörsocker framställs genom att man mekaniskt pressar ut saften ur sockerrören. Saften koncentreras sedan till en sirap som kristalliseras. Detta första socker består dels av rent socker, sackaros, men också av melass. Det är melassen som ger sockret dess bruna färg och fylliga smak. Saltå Rårörsocker är av typen ”Demerara” och är framtaget just från den första kristalliseringen av sockret.

Läs mer om Saltå Kvarns rårörsocker här: Rårörsocker