Po dalen panorama

RisplantaSaltå Kvarns ris kommer från företaget La Gallinella som har sina odlingar i provinsen Lombardiet i norra Italien. Området är vida känt för sin mat och vinkultur och här har man odlat ris sedan 1400-talet. Det är ett mycket bördigt jordbruksområde med stora våtmarker. Genom en noga uträknad växtföljd har man möjlighet att hålla riset vattendränkt betydligt kortare tid än normalt, vilket gör att utsläppen av metangas reduceras.


Irene ed Erminio Brustia beskurenIrene och Erminio Brustia är risproducenten La Gallinellas själ, ryggrad och livsnerv.

I början av 90-talet flyttade Irene och Erminio tillbaka från stan till gården La Gallinella i Po-dalen i norra Italien. Där har familjen Brustia odlat ris i flera generationer och Irene och Erminio grundade nu med gemensamma krafter företaget La Gallinella, där man till risodlingen också adderade produktion och paketering av ris. Man var också väldigt tidigt ute med att få gården certifierad för ekologisk odling. Läs mer om Irene och Ermino här: La Gallinella


La Gallinella producerar många olika ekologiska högkvalitativa rissorter, som nu börjar bli välkända världen över. I hemlandet har företaget fått en utmärkelse av Italienska köksakademien och man levererar regelbundet sitt ris till Italiens premiärminister. Saltå Kvarn har 5 sorters ris i sortimentet: Ris Parboiled, Arborioris, Fullkornsris, Rött ris och Svart ris.