Plockerskor


 

AprikoserSaltå Kvarns soltorkade aprikoser odlas i staden Malatya i sydöstra Turkiet där cirka 85% av världens torkade aprikoser odlas. Det är en nästan ofattbar möda som ligger bakom denna skörd då varje träd måste skördas vid tre tillfällen.

Du kan läsa mer om våra leverantörer här: Aprikoser från Turkiet

 

 


Osvavlade och underbaraEfter skörden får aprikoserna torka i solen. Soltorkningen varar i tre dagar, sedan är det dags för urkärningen. På en 30 meter lång betongplatta, under ett halmtak, sitter dubbla led av arbetare och kärnar ur aprikoserna. Aprikos för aprikos, med bara händerna till hjälp. Erfarna och flinka fingrar trycker ut den spetsiga kärnan med minimal påverkan på frukten. Det går fort, så fort att det är svårt att se hur det går till om man inte ber dem att sänka farten.


torkade aprikoskärnorAprikoskärnorna torkas också de i solen för att sedan tas till vara. Det oätliga skalet knäcks och fram kommer den lilla mandeln. De är mindre och med en bittrare smak än sötmandeln.

 


AprikosSaltå Kvarns aprikoser är osvavlade. Det innebär att de bara har fått torka i solen, inga kemikalier är tillsatta. Det är också därför de har så vacker färg. Aprikosen är ju gul från början men oxiderar naturligt när den får ligga och torka i solen. (Svavlade aprikoser behåller sin gula färg.)


Torkad-frukt_2014-1024x768[1] (2)I Saltå Kvarns sortiment har vi många sorters torkad frukt: Aprikoser, Fikon, Russin, PlommonRussinmix Mullbär, Russinmix Körsbär, Russinmix Äpple, Russinmix 6-pack.

Se alla här: Torkad frukt